An American Dream of ’59… een unieke MI Speedball houten auto gebouwd in 1959 door een botenbouwer, waarachtig een ‘automotive’ kunstwerk!
Hot Rod
Het verhaal van de auto is dat de bouwer een unieke ‘Hot Rod’ wilde bouwen, ééntje die zijn superieure houtbewerkingsvaardigheden zou tonen en zijn liefde voor boten. Hij begon met het bouwen van de carrosserie volgens tekeningen uit het tijdschrift ‘Mechanincs Illustrated’ en daarna wist hij een zeldzaam Ariel Square Four MK1 motorblok te bemachtigen, compleet met originele Ariel olietank, Solex carburateur en Burman GB versnellingsbak. De wielen zijn afkomstig van een Citroen 2CV en de rest is met de hand gemaakt. Veel van de spullen zijn auto-onderdelen uit die tijd: de achterlichten zijn van Cadillac, de koplampen zijn universele lampen ‘van de plank’ uit ’59 en de brandstoftank is een ‘California Speed shop special’.
Een bijzondere Ariel rij-ervaring
Rijden met deze auto is een ervaring die slechts een paar mensen ooit gehad hebben. Starten is echter makkelijk, je hoeft slechts de contactsleutel om te draaien. De pedalen zijn als in iedere andere auto en de versnellingsbak heeft 4 versnellingen. Het remmen gebeurt met 4 hydraulische trommelremmen. Het echte plezier zit hem in het rijden door de stad en het zien van de verbaasde gezichten van voorbijgangers! Snel accelereren is opwindend, terwijl de auto stabiel blijft. Het uitlaatgeluid is geweldig door de handgemaakte zijuitlaten. De auto heeft verlichting voor legaal rijden op de openbare weg, maar enig comfort ontbreekt geheel.
Na het bouwen van de auto heeft de bouwer er maar een zeer korte tijd in gereden, daarna is de auto in opslag gedaan. Later is de wagen verkocht aan een verzamelaar in Nevada, en weer later via Las Vegas is hij bij een museum in St. Louis terechtgekomen. Daar is de auto nog steeds: geheel origineel, in goede conditie en geregistreerd als een 1952 Ariel Custom. Het chassisnummer is gelijk aan dat van het SQ4 motorblok: TM1268. Dit is waarschijnlijk het meest originele nog lopende MK1 SQ4 blok ter wereld!
Als je ziet hoe dicht het motorblok bij het hoofd van de bestuurder zit, dan is duidelijk dat de bouwer echt geen flauw idee had van wat voor ‘hete bliksem’ hij in huis haalde! En omdat het blok achterste voren is geplaatst koelt het nog eens een stuk minder efficient! Maar het typische SQ4-probleem van oververhitting van de ‘achterste’ cylinders lijkt zo wel opgelost… Of toch niet?
Informatie en beeld zijn gevonden op internet door Ardy Notenboom,
bewerkt door Herman Noort (Foto’s: St.Louis Carmuseum)